blog_usre

Admin

2021-04-22

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale – la mulți ani și mult spor inventatorilor, antreprenorilor, creatorilor, cercetătorilor!

An de an, în 26 aprilie, statele-membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) sărbătoresc Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, pentru a omagia contribuţia pe care proprietatea intelectuală (PI) o aduce inovaţiei şi creativităţii. Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale se marchează încă din anul 2000, iar 26 aprilie reprezintă ziua în care a intrat în vigoare Convenţia de constituire a OMPI (în 1970).

În 2021, antreprenorii și IMM-urile sunt celebrați în mod special cu această ocazie, căci OMPI a ales tematica Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale 2021 pentru a sublinia legătura naturală a companiilor mici și mijlocii cu dezvoltarea creativă de produse și servicii. Așadar tema este IP & SMEs: Taking your ideas to market – PI & IMM-uri – cum să-ți scoți ideile pe piață, așa cum anunță site-ul oficial al OMPI, sau WIPO – World Intelectual Property Organization, cum e cunoscută la nivel global.   

De la idee la drept de proprietate intelectuală 

Mințile creative din întreaga lume – arhitecți, artiști, artizani, designeri, ingineri, antreprenori, cercetători, oameni de știință și mulți alții – vin cu idei noi în fiecare zi, de la artă la inteligență artificială, de la modă la agricultură, de la energie regenerabilă la comerț, de la televiziune la turism și de la realitate virtuală la jocuri video. Iar asta pentru că, pur și simplu, orice afacere începe cu o idee, care își conturează apoi drumul către piață.

Unele idei sunt transformate în produse și servicii noi de care consumatorii au o reală nevoie, pe care și le doresc și le cumpără. Altele – nu. Călătoria către piață poate fi anevoioasă. Companiile dispuse să își protejeze proprietatea intelectuală, adică să-și cultive creativitatea și roadele acesteia, obțin abilitatea de a anticipa, naviga și gestiona mai eficient numeroasele obstacole care apar pe drumul spre consumatori (clienți, cumpărători).

O idee poate deveni ingenioasă atunci când are o doză de creativitate, iar dacă se dovedește că are și un conținut folositor sau cu totul original, ea își câștigă dreptul de a fi înregistrată ca proprietate intelectuală. Protejarea ideilor noi prin transformarea lor în proprietate intelectuală ajută la dezvoltarea afacerii celui care a avut ideea, iar în context larg, contribuie la progresul societății. În contextual actual, specific pandemiei, cultivarea proprietății intelectuale poate ajuta semnificativ la redresarea economică, prin consolidarea afacerilor pe piață, prin creșterea competitivității și capacității de a răspunde nevoilor pieței.

IMM-urile – nicidecum niște note de subsol, ci cartea de căpătâi a economiilor naționale

IMM-urile reprezintă aproximativ 90% din afacerile lumii, angajează aproximativ 50% din forța de muncă globală și generează până la 40% din venitul național în multe economii emergente. Așadar, întreprinderile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei, ele livrează bunuri și servicii de care avem nevoie în fiecare zi, generează o proporție semnificativă din soluțiile inovatoare de care lumea are nevoie și reprezintă o bună parte din afacerile de top ale viitorului.

Fiecare IMM poate folosi drepturile de proprietate intelectuală pentru a-și proteja ideile și crește profitul, valorificând activele necorporale. Cu toate acestea, în prezent, sunt mulți antreprenori care nu conștientizează necesitatea protejării unui model, brevet sau a unei mărci și nu știu cum ar putea beneficia de pe urma acestui demers. Din păcate, unii dintre ei înțeleg acest lucru doar în momentul în care se ajunge la litigii.

Cum poți celebra Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale 2021?

Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale prezintă pe site-ul oficial un calendar plin de evenimente informative  dintre care vă facem câteva recomandări:

  • Webinar gratuit în engleză despre PI și firmele mici și mijlocii „How to take your idea to the market” organizat de Intellect Goodwill. Prezentarea va avea loc în 26 aprilie și va include informații despre mărci comerciale, drepturi de autor, brevete, desene sau modele, indicații geografice, secrete comerciale. Înscrieri prin formular.
  • Discuție despre cum își poate proteja brandul un antreprenor sau un artist aflat la început de drum – „Protecting My Brand: A Discussion for Emerging Artists and Creators”, tot în 26 aprilie. Detalii și înscriere.
  • Life Science Washington Institute organizează o întâlnire online, tot în 26 aprilie, pentru a oferi instrumente și resurse celor intelectați de protecția proprietății intelectuale. Înscrierile pentru „World IP Day 2021 – Taking Your Ideas to Market” se fac prin acest formular. Participarea este gratuită.

Lasă un comentariu

Nu vom publica emailul tău.
*câmpuri obligatoriithree + three =

NewsletterAbonează-te și află ultimele noutăți

I give my consent for the collection and processing of my personal data, according to the terms and conditions of Hygia Consult.