blog_usre

Hygia Consult

2022-02-08

Oportunități de finanțare nerambursabilă accesibile în această perioadă

Afacerile au nevoie de susținere pentru a se dezvolta, în special cele mici și mijlocii. Și cu atât mai mult în vremurile noastre cu multiple provocări: de la întreruperile fluxurilor de producție din cauza pandemiei până la nevoia de a ușura munca oamenilor prin automatizare și digitalizare. Vă punem la dispoziție informații pe scurt despre o serie de surse de finanțare pe care le-ați putea accesa dacă aveți un IMM. Detaliile suplimentare despre fiecare sunt la un click distanță, dacă apăsați pe numele fiecărui apel.

Apelul Mind4Machines dedicat consorțiilor din companii tehnologice și fabrici va fi lansat în aprlie și va oferi finanțări de până la 120.000 euro / proiect. Bugetul total este de 3.3 milioane de dolari și va fi alocat experimentelor de inovare, dezvoltării soluțiilor de automatizare și digitalizare a fabricilor.

Apelul PULSATE dedicat fabricilor este deschis până în 31 martie și oferă finanțări de câte 25.000 de euro pentru 25 de fabrici care sunt interesate de a include tehnologia LBAAM (Laser Based Advanced Additive Manufacturing) în producție.

Proiectul Better Factory va lansa un nou apel în această primăvară, dedicat consorțiilor formate din companii tehnologice, fabrici și artiști. Finanțarea disponibilă: 200.000 de euro. Aflați despre echipele câștigătoare și experimentele finanțate de Better Factory la primul apel.

Proiectul DigitBrain oferă finanțare de până la 95.000 de euro pentru proiecte depuse în colaborare de companii tehnologice și fabrici. Termen de depunere: 31 mai. Acesta va fi al doilea apel de finanțare diin cadrul proiectului și caută mini consorții care să experimenteze soluția DigitBrain și componentele sale în vederea dezvoltării conceptului Manufacturing as a Service MaaS.

Apelul Ideas Powered for Business, lansat în 10 ianuarie de Comisia Europeană și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), va oferi sprijin financiar IMM-urilor care vor să-și protejeze proprietatea intelectuală. Valoarea maximă a voucherului ce poate fi accesat este de 1.500 euro pentru activități legate de proprietate intelectuală (IP Scan, protecția mărcilor și desenelor sau modelelor în UE și în afara UE) și 750 de euro pentru activități legate de brevete. Formularul de înscriere este pe EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală). Pentru detalii despre condițiile de acordare a voucherului și procedura de rambursare a investițiilor în proprietate intelectuală vă recomandăm să apelați la serviciile partenerilor noștri de la Agenția TAS, care sunt specializați pe această nișă.

Proiectul pilot StairwAI, coordonat de Universitatea Alma Mater Studiorum din Bologna, a lansat primul apel deschis până în 15 martie, cu finanțări de câte 60.000 de euro pentru câștigători. Beneficiarii pot fi IMM-uri care folosesc acum puțină tehnologie, însă ar vrea să apeleze la soluții de automatizare a producției, respectiv care care au auzit despre inteligența artificială, dar nu cunosc aplicațiile acesteia și au nevoie de susținere pentru a găsi soluții tehnice de folos în afacere. Consultați ghidul aplicantului și lista de răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre acest, iar cei hotărâți să aplice, o pot face deja pe platforma FundingBox.

Schema de ajutor de stat aferentă măsurii 4.1.1. „Investiții în activități productive” din cadrul POC – Programul Operațional Competitivitate ar urma să se lanseze la începutul lunii martie, conform unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Apelul POC 4.1.1 va finanța proiecte de ameliorare a efectelor pandemiei și redresare economică a firmelor și vor putea aplica IMM-uri care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, precum:

  • în 2019 au înregistrat profit operațional din activitatea curentă / de exploatare
  • au avut o scădere a cifrei de afaceri cu minim 5% în 2020 față de 2019
  • erau deja înființate până în 31 decembrie 2018, inclusiv
  • nu se aflau în dificultate în anul 2019
  • propun investiții de minim 20% din valoarea proiectului pentru a atenuarea schimbărilor climatice

Finanțarea nerambursabilă pentru un proiect va fi între 50.000 de euro și 1.000.000 de euro, iar IMM-ul solicitant își va asuma o co-finanțare de 10%-15%. Ghidul aplicantului nu a fost finalizat, însă îl puteți parcurge în varianta lansată în consultare publică.

CulturEU Funding Guide –nou instrument interactiv lansat de Comisia Europeană, pentru a găsi ușor toate sursele de finanțare dedicate sectoarelor culturale și creative, ce sunt disponibile, din fonduri europene, în perioada 2021-2027. Pentru a găsi cel mai adecvat tip de finanțare neramburabilă, tot ce aveți de făcut este să răspundeți la o serie de întrebări despre sectorul în care lucrați, tipul de organizație cu care doriți să aplicați, sprijinul pe care îl căutați.

Fondul Research Infrastructures, lansat de Comisia Europeană sub umbrela Horizon Europe, dispune de 162 de milioane de euro pentru a finanța proiecte care merg pe una dintre cele 3 direcții propuse: susținerea operaționalului, soluții digitale avansate sau consolidarea & optimizare de infrastructură. Apelul este deschis pentru depuneri de proiecte până în 20 aprilie. Cei interesați pot urmări cele 7 video-uri informative realizate pentru a prezenta detaliile acestui apel de proiecte.

Lasă un comentariu

Nu vom publica emailul tău.
*câmpuri obligatoriiNewsletterAbonează-te și află ultimele noutăți

I give my consent for the collection and processing of my personal data, according to the terms and conditions of Hygia Consult.