blog_usre

Admin

2021-04-05

IMM-urile românești, pioni pe tabla de joc a revoluției digitale

Traversăm o perioadă caracterizată de trecerea de la economia bazată pe industriile tradiționale, la economia îmbunătățită prin tehnologia informației și comunicațiilor. Putem spune că trăim într-un prezent în care activitățile economice capată un contur din ce în ce mai virtual, îndreptându-ne rapid, dar sigur, către viitorul digital.

L-am întrebat pe Ciprian Morcan, fondatorul Hygia Consult, cum înțelege el digitalizarea firmelor românești: „În contextul actual, digitalizarea nu mai este o opțiune, ci un must (un de musai ca de bună voie). Digitalizarea vine, de fapt, ca rezolvare a două probleme stringente cu care se confruntă orice agent economic ancorat în realitățile pieței. Pe de o parte, vorbim de contractarea pieței în confruntrare cu pandemia care a lăsat o amprentă puternică asupra consumului, căci consumatorul caută mai degrabă acele tranzacții lipsite de interacțiuni umane și cât mai sigure. Pe de altă parte, vorbim de nevoia de a eficientiza costurile de operare. De exemplu, de a reduce eforturile financiare și timpul pe care firmele le consumă cu activitățile economice repetitive. Soluțiile digitale sunt răspunsul ambelor probleme, iar atunci când investițiile în această direcție pot fi sprijinite prin fonduri publice, antreprenorii trebuie să profite de astfel de oportunități.”

Agenda Digitală este una dintre direcțiile prioritare de acțiune ale instituțiilor Uniunii Europene. România, în calitatea sa de membră UE, urmărește această prioritate prin acțiunile Autorității pentru Digitalizarea României și prin intermediul apelurilor de finanțare deschise în cadrul programelor operaționale. Cea mai recentă inițiativă în acest sens vine de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, sub forma Schemei de ajutor de minimis „Digitalizarea IMM”, parte a Programului Operațional Competitivitate (POC).

Această schemă de finanțare are o alocare bugetară de 100 milioane de euro și scopul de a oferi sprijin financiar nerambursabil pentru digitalizarea IMM-urilor non-IT, de a crește nivelul de maturitate digitală a IMM-urilor, competitivitatea acestora, cât și de a dinamiza, în mod indirect, sectorul IT.

Companiile interesate pot beneficia de finantări nerambursabile cuprinse între 30.000 și 100.000 de euro pentru implementarea unor proiecte cu durată de maxim 7 luni, care să aibă drept obiectiv digitalizarea activităților prestate. Suportul financiar acordat poate acoperi până la maxim 90% din cheltuielile eligibile.

Solicitanții eligibili sunt firmele care se încadrează în categoria IMM-urilor. Cheltuielile eligibile pot fi:

  • achiziția de echipamente IT,
  • achiziția de licențe soft,
  • realizarea unui website,
  • crearea unor baze de date
  • infrastructură LAN
  • contractarea de servicii de consultanţă
  • audit financiar.

Acest apel nu este ÎNCĂ deschis, dar avem încrederea că este o prioritate pe agenda autorităților responsabile. Vineri, 26 martie, Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 a transmis, printr-un comunicat oficial, că una dintre prioritățile anului 2021 este tocmai lansarea apelului pentru acțiunea 2.2.2 „Digitalizarea IMM-urilor” și contractarea proiectelor.

În plus, Sonia Silvaș, consultant senior la Hygia Consult, a trimis o solicitare oficială de informații către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu privire la deschiderea acestui apel, la care domnul ministru Cristian Ghinea a răspuns și a confirmat aprobarea Schemei de ajutor de minimis „Digitalizarea IMM˝ și iminenta lansare a acestui apel de finanțare. Redăm integral răspunsul primit:

Dacă doriți să fiți printre acele IMM-uri care se adaptează cu succes la schimbările care impactează mediul de afaceri, vă invităm să ne scrieți un mail despre interesul de a accesa fonduri pentru digitalizare. Colegii noștri, Eric Toth (eric.toth@hygia.ro) și Georgiana Pop (georgiana.pop@hygia.ro), vă vor ajuta să aflați dacă firma dumneavoastră și activitățile pe care le propuneți sunt eligibile în acest apel. Alături de Eric și Georgiana, întreaga echipă de consultanți Hygia Consult vă stă la dispoziție, pentru pregătirea proiectelor care să vă transforme compania într-un pion puternic pe tabla de joc a revoluției digitale.

Lasă un comentariu

Nu vom publica emailul tău.
*câmpuri obligatoriithree × 3 =

NewsletterAbonează-te și află ultimele noutăți

I give my consent for the collection and processing of my personal data, according to the terms and conditions of Hygia Consult.