Antreprenor înnăscut sau educat?

martie 2, 2023

Există o întrebare care ne preocupă de ceva vreme: antreprenorii sunt o specie anume de oameni, născuți cu o forță și o nevoie aparte de a reuși în afaceri sau aceste abilitați pot fi dobândite prin educație, experiență, mentorat?

Ne naștem antreprenori?
Unele studii relevă faptul că ar putea exista o „genă antreprenor” sau cel puțin ca unele persoane cu anumite caracteristici genetice și trăsături de personalitate sunt mai susceptibile de a fi antreprenori mai de succes decât altele.
Profesorul de studii antreprenoriale, Scott Shane, de la Universitatea Western Reserve din Cleveland, sugerează în cartea sa, Born Entrepreneurs, că genele influențează capacitatea de a fi antreprenor a unei persoane, dar și pe aceea de a câștiga foarte mulți bani.
Susținătorii teoriei conform căreia “antreprenor te naști” cred că antreprenorii au anumite trăsături de personalitate stabilite genetic. Ei au nativ o puternică încredere în sine, se bazează foarte mult pe propria intuiție, dar, mai ales, se diferențiază de ceilalți prin capacitatea de a-și asuma riscuri, de a face față nesiguranței.
Personalitatea antreprenorială înăscută le-ar oferi astfel anumitor persoane un avantaj natural în lumea afacerilor, la fel cum persoanele înalte au șanse mai mari să practice cu succes baschet, în comparație cu persoanele scunde de înălțime.

Educația poate crește probabilitatea de a deveni antreprenor?
Exisă însă studii documentate care arată că expunerea la cursuri, traininguri, idei, experiențe de antreprenoriat poate avea efecte de lungă durată asupra oamenilor, chiar dacă aceștia nu sunt “antreprenori naturali” și îi poate influența către statutul de antreprenor.

Julian Lange de la Colegiul Babson a elaborat un studiu prin care arată că educația are o influență durabilă asupra abilității oamenilor de a deveni antrerenori de succes.
El afirmă că unul dintre lucrurile esențiale pe care le învățămla cursurile despre antreprenoriat este recunoașterea oportunităților. Unii oameni trec prin viață fără să observe deloc oportunitățile. Privind însă lumea prin lentilă potrivită, adică prin aceea a omului educat în spiritul antreprenoriatului, se poate observa și valorifica potențialul din anumite situații.

Oportunitățile nu batlaușă, ele trebuie să fie identificate, uneori create, orientate către un potențial de business, iar acest lucru se poate face în urmă unui proces educațional, în care înveți să observi, să identifici, să valorifici oportunitățile.

Educația îi ajută pe oameni să devină mai receptivi la ideea de antreprenoriat, îi lămurește despre aspectele esențiale ale unui business: management, riscuri, strategii, oportunități.
Toate acestea pot fi regăsite în Cursurile de Competențe Antreprenoriale Learn2do marca Hygia Consult, care oferă informații practice și utile despre ce înseamnă managementul organizației, al resurselor umane, al riscului, cum să faci o planificare profesionistă a resurselor, ce înseamnă un plan de afaceri structurat, consistent, orientat către rezultate.
Suntem în primul rând consultanți și împărtășim din practică și experiențele proprii.

Dacă vrei să afli mai multe despre antreprenoriat, înscrie-te la Cursurile Lear2do marca Hygia Consult.
Pentru mai multe detalii, vizitați pagina web: www.learn2do.ro, iar pentru înscrieri, trimiteți un e-mail la: inscrieri@learn2do.ro.

Așadar, ne naștem antreprenori sau devenim antreprenori?

Fără a trage o concluzie anume, Thomas Edison spunea că “geniul este 1% inspirație și 99% transpirație”.