blog_usre

Admin

2021-07-05

10 PAȘI PENTRU A OBȚINE FONDURI NERAMBURSABILE DEDICATE PROIECTELOR RURALE

DEZVOLTAREA RURALĂ, din nou în atenția finanțatorilor

Dezvoltarea spațiului rural este o prioritate pentru toate țările, fiindcă vorbim de un proces vital pentru viabilitatea economică, socială și de mediu a comunităților. Datorită valorii care se poate câștiga prin investițiile realizate la sat, Comisia Europeană și țările membre ale Uniunii Europene își coordonează inițiativele pentru a crea mijloace de trai durabile și în spațiul rural. Eforturile de dezvoltare a zonelor rurale cu care noi suntem familiarizați sunt finanțările nerambursabile alocate României de către Uniunea Europeană, pentru crearea și dezvoltarea activităților (ne)agricole în mediul rural.

 

AFIR relansează celebrele submăsuri de finanțare nerambursabilă pentru activitățile care au loc la țară

Vara aceasta, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va relansa câteva dintre submăsurile de sprijin financiar ale Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Acest program de finanțare este de interes pentru noi, fiindcă reprezintă cadrul prin care Uniunea Europeană şi Guvernul României acordă fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea economică și socială a spaţiului rural românesc.

 

TIPS & TRICKS – 10 sfaturi pentru accesarea ajutorului financiar oferit prin PNDR

Am pregătit acest articol pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine cei mai importanți pași de urmat pentru obținerea fondurilor nerambursabile prin aceste submăsuri:

1.SCHIȚAȚI IDEEA DE AFACERE PE FOAIE

Gândiți-vă bine ce activitate vreți să inițiați sau dezvoltați prin proiectul pe care doriți să îl pregătiți – realizați o construcție, achiziționați dotări, începeți sau dezvoltați o exploatație agricolă? Cu ce scop vreți să demarați proiectul? Acest lucru vă va ușura relația cu consultantul, fiindcă veți avea un punct solid de plecare în pregătirea proiectului. Cu cât știți mai bine ce vreți să faceți, cu atât aveți un plan mai clar și mai ușor de pus în aplicare.

2.CONSULTAȚI PIAȚA

Documentați-vă (pe internet, de la prieteni sau de la cunoștințe) ca să aflați care sunt șansele reale ca viitoarea afacere să reziste și să fie profitabilă pe termen lung. Interesați-vă care este cererea pentru produsul sau serviciul pe care îl veți lansa pe piață (există cumpărători pentru ce vreți să vindeți?) și căutați afacerile cu care veți concura (care sunt competitorii dumneavoastră și ce le oferă ei clienților?).

3.AFLAȚI CÂT COSTĂ PREGĂTIREA ACTIVITĂȚII

Căutați prețurile lucrărilor, serviciilor și dotărilor de care aveți nevoie pentru a vă implementa proiectul. Vorbiți cu furnizorii, ca să aflați ce vă oferă pentru prețul pe care vi-l cer (calitate, timp de execuție sau livrare, garanții). Nu este suficient să aflați cât costă serviciile de consultanță pentru pregătirea proiectului, fiindcă aceste costuri de consultanță pot fi nesemnificative față de prețul pe care va trebui să îl plătiți pentru materialele, echipamentele sau construcțiile necesare pentru punerea pe picioare a ideii de proiect.

4.GÂNDIȚI-VĂ DACĂ IDEEA DE PROIECT ESTE RENTABILĂ

Puneți pe hârtie veniturile pe care le veți obține din produsele sau serviciile pe care le veți vinde după ce finalizați proiectul. De exemplu, dacă, prin proiect veți construi o hală de producție pentru peleți, studiați prețul cu care se vând peleții și calculați câte kilograme de peleți va trebui să vindeți pentru a recupera banii pe care i-ați investit din buzunarul propriu pentru proiect, dar și câți bani vă vor fi necesari ulterior să produceți acei peleți (pentru angajați, utilitați, amblare, distribuție etc). Apoi, vedeți în cât timp puteți să vindeți cantitatea de peleți preconizată și cât va dura până veți reuși să obțineți profit.

5.DECIDEȚI DACĂ VĂ PERMITEȚI SĂ COFINANȚAȚI PROIECTUL

Pentru proiectele finanțate prin PNDR, ajutorul nerambursabil pe care îl primiți (în funcție de proiectul pe care vreți să îl implementați) e calculat ca procent din cheltuilelile eligibile ale proiectului. Ce înseamnă asta? Să luăm exemplul în care vreți să cumpărați o mașină industrială de cusut pentru un atelier de croitorie, prin depunerea unei aplicații pe submăsura 6.4. (Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole). Finanțatorul vă va acorda maxim 70% din prețul fără TVA al mașinii de cusut, iar dumneavoastră veți plăti ceilalți 30% din preț și susțineți temporar și valoarea TVA-ului. Țineți minte că e bine să aveți pușculița pregătită pentru partea de proiect pe care o veți finanța dumneavoastră și întrebați consultantul pentru a ști câți bani și când trebuie să alocați din buzunarul dumneavoastră.

6.STABILIȚI O RELAȚIE PROFESIONALĂ DE ÎNCREDERE CU UN CONSULTANT

Începeți prin a studia piața – după ce identificați firma de consultanță cu care vreți să colaborați, vă recomandăm să încheiați cât mai repede un contract cu echipa de consultanți. Așa, veți avea la dispoziție mai mult timp pentru a pregăti un proiect cu șanse mari de reușită. Vă recomandăm să citiți despre compania cu care veți colabora – de câți ani este pe piață, care îi sunt portofoliile de servicii, clienți și proiecte scrise, câte fonduri a atras până acum. Profesionalismul oamenilor influențează calitatea proiectelor.

7.PREGĂTIȚI LISTA DE DOCUMENTE OBLIGATORII PENTRU DEPUNEREA PROIECTULUI

Știm că finanțatorii cer multe documente stufoase pentru depunerea proiectelor, însă toate aceste exigențe asigură un proces transparent și curat de acordare a fondurilor. Mai știm și cât de mult durează să obțineți toate aceste hârtii. Totuși, dacă începeți devreme demersurile pentru obținerea lor, veți avea suficient timp să pregătiți dosarul proiectului. Nu vă îngrijorați, consultanții vă vor oferi lista completă cu informațiile necesare, în așa fel încât să nu lipsească nimic din aplicația dumneavoastră.

8.FIȚI RECEPTIV ȘI DESCHIS ÎN RELAȚIA CU CONSULTANTUL

Consultantul nu vrea doar să vă ia banii, ci este determinat să vă ajute să vă creșteți șansele de a obține finanțare – până la urmă, este în interesul amândurora să aveți un proiect câștigător. Totuși, diferența o face tocmai implicarea dumneavoastră: oferiți-i informațiile cerute în timp util, pentru ca el / ea să aibă timp să pregătească un proiect complet și bine documentat.

9.ÎNTREBAȚI, ÎNTREBAȚI, ÎNTREBAȚI

Aveți nelămuriri despre procesul de depunere a proiectului? Nu înțelegeți ce veți avea de făcut în etapa de contractare? Aveți îndoieli cu privire la cheltuieli? Întrebați consultantul! Puteți să îi cereți sprijin pentru orice neînțelegere – cu siguranță vă va răspunde la toate întrebările și vă va ajuta să vă clarificați nedumeririle.

10.GÂNDIȚI-VĂ LA PASUL URMĂTOR

Profitați de timpul în care consultantul lucrează la proiectul dumneavoastră și hotărâți-vă ce veți face după ce terminați implementarea proiectului. Multe afaceri eșuează fiindcă oamenii își dau seama prea târziu că nu le pot exploata adecvat, ori nu au cunoștințele sau motivația necesară. Valorificați timpul până la aflarea rezultatelor pentru a vă face un plan pe termen lung – cum puteți atrage clienți, cum puteți să vă păstrați angajații, cum puteți crește vizibilitatea afacerii în piață sau chiar să o extindeți, cum puteți construi avantaje competitive solide. Răspunsurile pe care le veți găsi la aceste întrebări vă vor putea salva de la obstacolele de care vă veți lovi pe parcurs.

 

Acum, că am ajuns la ultimele rânduri ale articolului, noi vă recomandăm cu căldură să vă valorificați ideile creative, să stabiliți legături de încredere cu oamenii alături de care lucrați pentru proiectul dumneavoastră și să nu lăsați nimic pe ultima sută de metri!

 

Pentru informații despre submăsurile de finanțare disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, abia așteptăm să vă povestim mai multe, dacă ne contactați. Consultanții noștri, Eric Toth (0751.694.577 / eric.toth@hygia.ro) și Georgiana Pop (0755.206.975 / georgiana.pop@hygia.ro) vă stau cu drag la dispoziție și vă vor răspunde la întrebările despre ajutorul financiar de care puteți beneficia prin PNDR.

Lasă un comentariu

Nu vom publica emailul tău.
*câmpuri obligatoriiNewsletterAbonează-te și află ultimele noutăți

I give my consent for the collection and processing of my personal data, according to the terms and conditions of Hygia Consult.